Mașini care pot fi conduse fără permis de conducere: lista 2023


masini care pot fi conduse fara permis

În așteptarea râvnitului permis de conducere B, de la vârsta de 16 ani, încă se poate urca la volanul unui cvadriciclu ușor, așa-numitul minicar sau microcar. Acestea sunt mașini care pot fi conduse fără permis categoria B: pentru a le putea conduce, totuși, trebuie să aveți permis AM, aceeași cerință pentru conducerea mopedelor. Alte mini-mașini, în schimb, pot fi conduse de la vârsta de 16 ani atâta timp cât au permis B1.

Masini care pot fi conduse cu permis AM

Mașinile care pot fi conduse fără permis vin în două variante: cvadriciclu ușor și cvadriciclu greu, care respectă două reglementări diferite. Prin cvadriciclu ușor ne referim la mini-mașini care pot fi conduse fara permis de la vârsta de 16 ani cu permisul AM, adică cel necesar pentru a conduce mopede (scutere). Cvadriciclul ușor este considerat un moped cu 4 roți și nu poate depăși viteza de 45 km/h și care nu depășește 400kg. 

În general, cvadriciclurile ușoare au un motor diesel cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 400 și 550 cmc sau, dacă funcționează pe benzină, nu pot depăși o capacitate cilindrică de 50 cmc, exact ca și mopedele. În orice caz, puterea cvadriciclurilor ușoare care pot fi conduse fără permis nu pot depăși 4 kW, iar greutatea maximă admisă este de 400 kg.

Masini care pot fi conduse conduse cu permis B1 la 16 ani

Atunci când un minicar nu respectă limitele de putere și performanță stabilite pentru cvadriciclurile ușoare, este considerat un cvadriciclu greu, prin urmare poate fi condus cu permis B1 de la vârsta de 16 ani. 

Limita de greutate a unui cvadriciclu greu este de 400 kg (550 kg în cazul unui vehicul destinat transportului de mărfuri). Pentru cvadriciclul greu, limita de putere este de 15 kW, iar viteza maximă a acestuia nu poate depăși 80 km/h.

Modele de mașini care pot fi conduse cu permis AM si B1

Există mai mulți producători de mașini care pot fi conduse fără permis categoria B: Aixiam, Bellier, Canalini, Chatenet, Grecav, Global Electric Motorcars (care produce modele de tracțiune electrică), Italcar, JMD, Ligier (care a achiziționat Aixiam în 2008), Meta, Microcar, Secma, SLC, Tasso, Town Life și Piaggio. Dar cât costă o micro mașină?

Prețurile mașinilor care pot fi conduse fără permis categoria B sunt semnificativ mai mari decât cele ale unui moped. Listele de prețuri 2023 ale micromașinilor pleacă de la prețuri minime de 7.000 de euro, dar se ating și cifre mai mari decât cele ale unor mașini care pot fi conduse cu permis categoria B, cu vârfuri de 17.000 de euro dacă sunt bine echipate. Multe dintre aceste mini-mașini sunt echipate ca mașinile normale: sistem audio cu CD și MP3 player, navigator GPS și chiar scaune tapițate cu piele.

Preturi si modele masini care pot fi conduse fara permis categoria B

aixam

Prețul unui Aixam City Car, una dintre cele mai bine vândute micromașini care poate fi condusă fără permis B, este de 13.000 de euro. Dar dacă treci la Aixam Crossover Premium cu 4 locuri, care face parte din cvadriciclurile ușoare și, prin urmare, poate fi condus cu permis B1, prețul se ridică la 16.000 de euro.

Microcar Miniauto, care își ia numele de la genul de mașină, este mai ieftin. Se poate conduce fără permis B și prețul lui este în jur de 15.000 de euro. Mai scumpe, însă, sunt Casalini M 14 și Ligier JS 50 L, ambele în lista de prețuri cu prețuri care depășesc 15.000 de euro.

Micro-Masini electrice, modele si preturi pentru 2023

Până acum câțiva ani, mașinile erau aproape toate echipate cu motor diesel. În 2023, însă, există o alegere considerabilă de micromașini electrice, alternativa ecologică (și silentioasă) la cele tradiționale diesel. Sa vedem care sunt modelele si preturile.

Marea noutate din acest segment este reprezentata de noul Citroën AMI, o micromasina electrica cu un stil unic si personal care se remarca prin faptul ca are fata identica cu cea din spate, precum si o usa (a soferului) cu deschidere „normala” si celălalt cu deschidere în sus. Este una dintre cele mai interesante micromașini din punct de vedere al stilului și raportului calitate-preț. Are o autonomie de 70 km și costă 8.990 de euro.

citroen ami
Citroen AMI

Printre modelele electrice istorice se numără Renault Twizy, care în versiunea cu o viteză maximă limitată la 45 km/h poate fi condus fără permis B (dar cu permis AM). Pretul de pornire fără baterii il face un cvadriciclu usor destul de ieftin, insa trebuie luata in calcul prețul achiziționării bateriilor. Pretul este de 12.000 euro. Autonomia este de 100 km.

Renault Twizy

Micromașina electrică italiană Birò este mai ieftină, la vânzare la prețul de 8.000 de euro, printre cele mai mici minimașini din circulație (are 1,74 metri lungime). Se laudă cu frumusețea a două motoare electrice montate în spate, câte unul pe roată. 

masina biro
Biro

E-Aixam este un minicar electric scump. Prețul său începe de la 14.990 de euro, dar se justifică printr-o dotare standard deosebit de bogată și o baterie mare capabilă să garanteze o autonomie largă care, conform datelor declarate ajunge la 90 km.

 Tazzari Zero
 Tazzari Zero

Pe piață găsim două modele cu autonomie record: capriciosul Microlino, inspirat de istoricul Isetta, cu prețuri de la 14.990 de euro, și rafinatul Tazzari Zero cu prețuri de la 13.000 de euro. Primul, disponibil și în versiuni mai puternice (nu se poate conduce fără permis) cu o viteză de 90 km/h, are o autonomie de 230 km cu rezervorul plin de energie; al doilea, în schimb, de la 150 la 200 km.

microlino
Microlino

Modele chinezesti de masini care pot fi conduse fara permis: TODAY SUNSHINE ȘI LINZDA

În ultimii ani  în Romania au ajuns mini-mașini chinezești. Printre aceștia se numără și tânăra companie Today Sunshine care prezintă Sunshine M1, o micro mașină electric chinezescă cu două locuri, cu dotări standard extinse, care include, printre altele, o cameră pentru vedere în spate, navigator GPS integrat și jante din aliaj. Autonomia acestei mici masini electrice chinezești care poate fi condusă cu permis B1 este de 100 km pe baza bateriei (plumb și litiu). Pretul? Aproximativ 13.000 de euro.

Sunshine M1
Sunshine M1

Celălalt model din China este Linzda M3, care cu cei 8.500 de euro ai săi este cel mai ieftin model de micro-masina electrică de pe piață. Prețul său, însă, se ridică la aproximativ 9.500 de euro pentru Linzda M4 mai lung și mai echipată, iar bateriile sunt incluse standard pentru ambele versiuni. 

Linzda M3
Linzda M3

Masini care pot fi conduse fara permis SH (preț)

Micromașinile SH sunt la mare căutare, prin urmare păstrarea valorii este bună. Pretul unui Ligier, al unui M8 sau al unui Aixam poate incepe de la 3.000 de euro si ajunge la cifre nu departe de pretul de lista al unui model nou. Dacă ești mulțumit cu un exemplar bun cu câțiva ani în spate, costul este între 5.000 și 7.000 de euro.

Atenție la siguranță!

În comparație cu mașinile normale care pot fi conduse cu permisul B, mașinile sunt mai mici ca dimensiuni, condiție care nu ajută la siguranța pasivă. Chiar și în ceea ce privește siguranța activă, decalajul este semnificativ din cauza lipsei celor mai moderne sisteme de asistență a șoferului (așa-numitele ADAS), precum frânarea automată de urgență. De asemenea, este adevărat că unele modele sunt echipate cu un cadru cu deformare progresivă și cu bare anti-intruziune în interiorul ușilor. 

Mini-mașini modificate, dar ilegale!

Viteza maximă de 45 km/h a mini-mașinilor ar putea fi prea mică pentru mulți dintre proprietarii săi, care, prin urmare, fac tot posibilul să o dezvolte (ilegal). Cea mai frecventă elaborare este eliminarea diafragmelor motorului, operație ieftină care crește performanța acestuia. Modificările ulterioare au constat în înlocuirea pompei de motorină și a transmisiei prin prelungirea rapoartelor, obținându-se astfel o micromașină capabilă să atingă o viteză maximă de 100 km/h, de două ori mai mare decât cea impusă de lege. 

Avantaje și dezavantaje ale „mașinilor fără permis”

Există mai multe avantaje și dezavantaje ale mașinilor fără permis.

Printre avantaje:

  • confort de condus: micromașinile sunt foarte ușor de condus, având doar pedalele de frână și accelerație;
  • Parcare: avand in vedere dimensiunile reduse, micromasinile nu au probleme deosebite in a parca nici in cele mai haotice situatii din oras;
  • Consum: fiind vehicule cu o capacitate redusă a motorului, consumă foarte puțin

Printre defecte:

  • Preț: nu sunt atât de ieftine și adesea prețul lor este comparabil cu cel al mașinilor de oraș;
  • Licență: după cum am văzut, sunt încă necesare licențe AM/B1 pentru a le conduce.

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *