Mașini hibride și mașini electrice: caracteristici și diferențe


diferenta dintre masina electrica si masina hybrida

De câțiva ani auzim din ce în ce mai multe despre mașini hibride și mașini electrice. Acest tip de vehicul, în special cel din urmă, este destinat să constituie mobilitatea viitorului. Mobilitate din ce în ce mai ecologică și ecologică. Dar care sunt caracteristicile ambelor tipuri de mașini? Și ce îi deosebește?

În acest articol vom încerca să răspundem la aceste întrebări, introducându-vă în lumea mașinilor hibride și a mașinilor electrice.

Mașini hibride și mașini electrice: care sunt diferențele?

Ce este o mașină hibridă

mașină hibridă este un tip de vehicul care este alimentat de două surse separate:

  • un motor cu ardere internă, de obicei alimentat pe benzină;
  • un motor electric care funcționează datorită unei baterii reîncărcabile.

Cele doua motoare functioneaza sinergic in asa fel incat sa permita atingerea nivelului maxim de economii in ceea ce priveste consumul . Spre deosebire de mașinile electrice, mașinile hibride nu trebuie să fie reîncărcate la o stație de încărcare. Prin urmare, nu sunt echipate cu prize care să fie conectate extern.

Bateria care alimentează motorul electric este reîncărcată prin activitatea motorului cu ardere și datorită sistemului de recuperare a energiei în timpul frânării.

Ce este o mașină electrică

Spre deosebire de mașinile hibride, mașinile electrice sunt mașini alimentate exclusiv de un motor electric care utilizează energia stocată în baterie pentru a funcționa. Prin urmare, vehiculele electrice nu au un motor cu ardere internă.

Pentru a fi reîncărcat, mașina electrică trebuie conectată periodic la o linie electrică. În general, bateria se reîncarcă prin conectarea vehiculului la stații publice speciale de încărcare, împrăștiate în diferite zone ale teritoriului. Pentru încărcarea acasă, se folosesc așa-numitele wallbox-uri . Acestea sunt dispozitive speciale capabile să tragă energie electrică din sursa de energie electrică a locuinței, transmitând-o, prin cablu, către mașina alimentată cu baterii.

Costurile wallbox-urilor care pot fi instalate în contexte rezidențiale sunt variabile. Prețurile pot începe de la 400 de euro și pot ajunge până la 3.000 de euro. Instalarea wallbox-urilor se face de obicei de aceiași furnizori de energie electrică care oferă pachet la cheie, incluzând și creșterea puterii necesară reîncărcării fără probleme a mașinii. Cu toate acestea, utilizatorul are posibilitatea de a alege să aibă instalat singur sistemul de încărcare.

Ce este o mașină hibrid plug-in

Pe lângă mașinile hibride tradiționale, există și o altă categorie particulară: mașinile hibride plug-in. Mașinile similare pot fi considerate ca evoluția tehnologică a hibrizilor clasici. De fapt, au o structură asemănătoare celei din urmă dar cu o diferență importantă: mașinile hibride plug-in sunt echipate cu o baterie reîncărcabilă mai mare care este alimentată datorită unei surse externe de încărcare, care se unește cu energia obținută din funcționarea arderii. motorul și sistemul de recuperare a frânării.

În practică, o mașină hibrid plug-in își reîncarcă bateriile direct din rețeaua electrică ca o mașină electrică, dar este, de asemenea, capabilă să utilizeze eficient un motor pe benzină, așa cum o face un hibrid. Când mașina circulă ca pur electric, energia vine exclusiv din bateria reîncărcabilă . Când energia bateriei se epuizează, motorul cu ardere intră automat în acțiune.

Avantajele mașinilor electrice

Mașinile electrice garantează o serie de avantaje importante, de natură economică dar nu numai. Printre cele mai semnificative se numără, fără îndoială, beneficiile de mediu și costurile de întreținere mai mici în comparație cu mașinile tradiționale.

Beneficii pentru mediu

Mai ales dacă sunt alimentate cu energie din surse regenerabile , mașinile electrice oferă un beneficiu incontestabil pentru mediu. Astfel de mașini au un impact pozitiv asupra reducerii emisiilor poluante. Deoarece nu necesită niciun tip de ardere, mașinile electrice nu produc CO2 atunci când sunt folosite. Prin urmare, nu emit gaze cu efect de seră în atmosferă, contribuind astfel eficient la lupta împotriva încălzirii globale în conformitate cu acordurile internaționale de la Paris , dar și în beneficiul plămânilor noștri.

De asemenea, s-a demonstrat că, chiar și în cazurile în care energia necesară reîncărcării mașinilor electrice provine de la centrale electrice alimentate cu combustibili fosili, mașinile sunt încă mai puțin poluante decât vehiculele clasice cu motoare cu ardere. În vederea unei tranziții energetice complete, mașinile electrice constituie așadar prototipul mobilității ecologice prin excelență.

Din punct de vedere al mediului, merită să ne amintim că mașinile electrice se caracterizează prin funcționarea extrem de silențioasă a motoarelor. Această caracteristică le face perfecte pentru a contribui la reducerea poluării fonice produse în orașele mari. Poluare care dă naștere a numeroase probleme pentru bunăstarea psiho-fizică a cetățenilor.

Întreținerea mașinilor electrice

Mecanica mașinilor electrice este cu siguranță mai simplă în comparație cu cea a mașinilor clasice cu motor cu combustie. De fapt, vehiculele electrice au mult mai puține componente. Aceste caracteristici fac posibilă reducerea semnificativă a numărului de intervenții de întreținere care sunt necesare, asigurând economii de costuri . Datele vorbesc clar în acest sens. Investigațiile recente au evidențiat modul în care întreținerea mașinilor electrice presupune în medie economii de peste 40% din punct de vedere al costurilor. Procentele variază evident în funcție de modelul ales. Pentru unele tipuri de mașini electrice poate ajunge până la 75% pentru întreținerea obișnuită în primii șase ani. În orice caz, în medie, plătești 182 de euro pe an pentru întreținerea mașinilor electrice , față de cei 314 de euro cheltuiți pe mașini echivalente cu motoare cu ardere internă.

De asemenea, trebuie menționat că, în general, toate vehiculele cu impact redus asupra mediului vă permit să economisiți. O mașină hibridă costă cu aproximativ două treimi mai puțin de întreținut anual decât o mașină pe benzină sau diesel.

La fel de importantă este și economia în termeni de costuri pentru alimentarea mașinii . Dacă plătești în jur de 1.400 de euro pe an pentru combustibilul unei mașini diesel sau pe benzină, cifrele coboară la 960 în cazul unui hibrid (-33%). Pentru o mașină electrică economiile sunt și mai clare, ridicându-se, în medie, la 555 de euro, corespunzând la -62%.

Mașinile hibride și mașinile electrice, în cele din urmă, se dovedesc a fi vehicule prietenoase cu mediul, dar și cu buzunarele consumatorilor.


0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *